Uit de nieuwsbrief van stichting Gilles de la Tourette Juni 2009

 

workshop-tourette

 

Tekst uit de afbeelding

In deze workshop ging het met name over hoe je door middel van verschillende oefeningen een basis kan creëren om van daaruit goed voor je zelf op te kunnen komen. Deze workshop werd gegeven door Hélène Selder. Inmiddels is zij een bekend gezicht geworden op de contactdagen. Zij heeft ons weer een leuke workshop gegeven om in het dagelijkse leven mee aan de slag te kunnen.
Zij had deze keer hele leuke oefeningen die je toe kunt passen om wat krachtiger te worden en te zeggen wat voor jou belangrijk is. Het waren eenvoudige oefeningen die thuis gemakkelijk toegepast kunnen worden. Met de nadruk op dagelijks, want zo heb je een goede basis om krachtig te blijven. Deze oefeningen zijn zowel goed voor jezelf alsook voor kinderen. Het ging hier over grond- en ontspanningsoefeningen, waardoor je zelfvertrouwen op kunt bouwen en zelfbewuster door het leven kan gaan. Niet alleen thuis, maar ook op je werk geeft dit een hele goede basis.

Zij ging uit van vijf verschillende elementen:
- Gronden (contact met de grond visualiseren)
- Ontspannen
- Eigen ruimte innemen
- De kracht van je eigen naam (krachtig zeggen)
- Durf je verhaal te vertellen

Met gronden zoek je in gedachte contact met de grond en bedenk je dat uit je voeten wortels groeien, die doorgroeien zodat je stevig blijft staan.
Met ontspannen span je een paar lichaamsdelen een paar seconden aan en laat je ze rustig weer los, of je strekt je helemaal uit in de lucht. Dit alles in een rustig tempo.
Ruimte neem je door te lopen en op het teken van een bellertje beide voeren heel stevig en stampend op de grond te zetten. Daarbij kun je ook krachtig je naam zeggen.
Je verhaal kun je vertellen als je met vijf mensen in een kring zit. Iedereen begint hardop zijn verhaal te vertellen waarbij je elkaar geregeld aankijkt. Het was een fijne workshop en dat werd door velen ook zo ervaren, maar zeker ook door de manier waarop zij deze workshop gaf; door je het gevoel te geven dat wat je deed ook goed was en alles er zijn mocht: geluiden of tics. Maar vooral door te oefenen zonder een oordeel te geven aan wat je doet.

Bedankt Hélène
Moniek van den Tillaard

Na de workshops en gespreksgroepen was het officiële programma ten einde. De tijd die restte tot de bus met de kinderen weer uit de Linnnaeushof gearriveerd was, kon men benutten door met elkaar ongedwongen in contact te komen onder het genot van een drankje aan de bar. Om 16.15 uur kwam de bus met de kinderen terug en om 17.00 uur was de zeer geslaagde dag voorbij.