Klankschalen en onze cliënten

 

Verslag van Loes van Ham van Lieshout

Om het jubileum van mij te vieren had ik Hélène Selder uitgenodigd, om de cliënten van groep n een extra leuke, redelijk nieuwe ervaring cadeau te geven. Die dag mochten we gebruik maken van het fysiogebouw, waar we dus alle faciliteiten konden gebruiken.
Op zaterdag hebben Petra en ik dit ingericht als verwenruimte voor de mensen van groep n. Op de verwendag zelf hebben we iedereen opgehaald en een lekker plaatsje gegeven. Alle vier de jongens van groep n waren er. We waren met drieën om onze jongens te verwennen, en Hélène zorgde voor het toetje van de dag.
Voor Hélène was werken met mcg-mensen nieuw, maar door goed op elkaar af te stemmen ging alles heel natuurlijk. Doordat Hélène goed zag welke signalen de jongens gaven, werd het een bijzondere ervaring waardoor ze zich erg fijn en ontspannen konden voelen. Het voelen van trillingen en klanken van onder andere de klankschalen was voor hen een hele bijzondere ervaring.
Hélène voelde goed aan hoe de opbouw van klanken en trillingen prettig kon verlopen.
Hélène maakte gebruik van allerlei muziekinstrumenten en allerlei klankschalen.
De manier waarop dit gebeurde gaf een extra dimensie aan het geheel, het aanvoelen en het respectvol aanvoelen was alleen al een kunst. Nadat Hélène weg was hadden de jongens en wij zelf het echt nodig om rustig na te genieten het was bijvoorbeeld moeilijk om te eten meteen daarna, ze zaten werkelijk vol met ervaringen. We hebben daarna de dag nog heerlijk voortgezet met zwemmen, massage en allerlei lekkere dingen.
De jongens en ook wij hebben deze dag als heel bijzonder ervaren en waren erg moe en voldaan.

 

Op 1 juni was Mieke 12,5 jaar in dienst dus dat was ook een feestje waard. We dachten dat het ook voor de dames en heren van groep i wel een heel bijzonder cadeau zou zijn. Ook nu hadden we gezorgd dat alle cliënten een lekker plekje hadden in de ruimte, er waren 10 cliënten en wij waren met vier helpers.
Hélène ging met haar bijzondere instrumenten op zoek naar onze mensen en liet ieder individueel genieten van de ervaring, maar ook de anderen genoten van de zeer sfeervolle omgeving. Bij de een duurde het kunnen ontspannen langer dan bij de ander.
Sommige cliënten hebben het talent om makkelijk en optimaal te kunnen genieten van alles om zich heen, een ander heeft er meer moeite mee en daardoor wat meer tijd en aandacht nodig. Als voorbeeld heb ik een jonge man voor ogen die zich als een bloem voorzichtig steeds verder openstelde voor de ervaring.
Eerst het handje dan het andere handje, dan een been gevolgd door het andere been, dan de armen vervolgens zijn hoofd en hele houding, gevolgd door zijn gezicht, ogen en mond helemaal open te zetten. Op deze manier zou ik elke deelnemer kunnen beschrijven. De ervaring was echt heel bijzonder. Er heerst een hele bijzondere stilte in de ruimte terwijl deze ruimte normaal altijd gevuld is door allerlei  eigen geluidjes.
Na een dik uur merkte je aan de groep dat het voldoende was, wel merkte ik nu ook weer sterk op, dat zowel de cliënten als wij zelf erg vol zaten van de bijzonder fijne ervaring. Ik heb zelf allebei de bijzondere momenten mee mogen maken en hier heel erg van genoten. Ik denk zeker dat de manier waarop Hélène omgaat met haar talenten ook voor onze mensen heel bijzonder en waardevol is.
Loes