Eindexamen Middelbare school?
Blijf je zenuwen de baas!

Het is elk jaar weer een spannende tijd als de eindexamens beginnen. De leerlingen krijgen de zenuwen en vragen zich af of ze het wel zullen halen. Ik ga er vanuit dat als je de leerstof goed beheerst en je een beetje geluk hebt dat het gaat lukken. Maar soms zijn leerlingen zo zenuwachtig dat ze het verknallen.

En juist om die zenuwen een beetje de baas te blijven schrijf ik dit blog. Je kunt er zelf namelijk nog best veel aan doen aan die zenuwen.

Er zijn veel aspecten die invloed hebben. Ik noem er een paar: je voeding, je drankgebruik, je emoties, je rustpunten, je ademhaling en je lichaamshouding.

Over eten en drinken

Zorg dat je goed ontbijt: havermoutpap, yoghurt of kwark met muesli of volkoren boterhammen. Drink een paar koppen groene thee of rooibosthee. Deze theesoorten zijn bij uitstek geschikt voor de ochtend. Je krijgt er geen dip van wat bij koffie, cola en energiedrank wel het geval is. Laat deze dranken dan ook weg. Deze dranken maken je even heel alert om daarna in een dip te komen. En dan is het heel erg moeilijk om je te blijven concentreren. Drink beter een glaasje sap zonder toegevoegde suikers zoals 100% appelsap, druivensap, bosbessensap, sinaasappel- of grapefruitsap.En drink veel water zoveel als je wilt. Wist je dat heet water ook heel alert maakt? Gewoon de hele dag door kleine slokjes heet water drinken houd je fit.

Voor het slapen is het goed om een banaan te eten. In een banaan zitten goede rustgevende stoffen en vitamine B. Deze vitamine is goed voor je zenuwstelsel. Eet overdag een appel en als je het lust, rauwe knolselderie in kleine blokjes. Het maakt dat jij je beter kunt concentreren.

Suiker is uit den boze, probeer dat deze tijd weg te laten evenals fastfood waar ook heel veel verborgen suikers in zijn verwerkt.  Je suikers echt even helemaal weglaten?  Het lijkt dat je van suikers meer energie krijgt maar dat is slechts van heel korte duur. Het onderdrukt je immuunsysteem waardoor je sneller moe wordt. In erge gevallen kan het zelfs leiden tot ernstige concentratie- en angststoornissen. Weg laten die suikers dus!

Over emoties

Wist je dat je emoties ook invloed hebben op je resultaten? Als je goede zin hebt en een goed sociaal leven dan presteer je beter. Het is zelfs zo dat als je boos bent het je intelligentieniveau tijdelijk verlaagt. Zitten mopperen of mokken omdat je bang bent je examen niet te halen werkt dus extra negatief. Probeer met een opgeruimde positieve kijk je examens tegemoet te gaan. Lach met je vrienden en klasgenoten in plaats van te mopperen.
Richt je aandacht op wat je wilt behalen en ga daarvoor!

Over houding en werkhouding

Je lichaamshouding is ook belangrijk. Als je last hebt van je zenuwen ga  dan even goed voor zitten. Het kost je hooguit 30 seconden! Als je op je stoel zit ga dan even met je aandacht naar je adem en adem heel rustig in en uit. Gewoon ademen zoals je gewend bent en niet dieper. Daarna ga je met je aandacht naar je voeten. Zet ze stevig naast elkaar op de grond en voel de onderkant van je voeten met de vloer. Dan ga je met je aandacht naar je billen en wiebel een beetje op de stoel totdat je je zitbeentjes voelt. Dan met de aandacht naar je schouders, die je een beetje losdraait. Klaar om te beginnen!