Verslag Workshop in Boogh

Workshop in Boogh, Activiteitencentrum Utrecht 10 mei 2007

booghOp donderdag 10 mei was Hélène Selder uitgenodigd om een workshop klankschalen te komen geven in Activiteitencentrum Utrecht van Stichting Boogh. In het AC wordt dagbesteding aangeboden aan mensen met een lichamelijke en/ of cognitieve beperking.
De opkomst was groot. In totaal waren er 15 deelnemers. In de weken tevoren had de begeleiding in de activiteiten muziek en spiritualiteit al een en ander verteld over de werking van klankschalen. Een begeleider had zelf al de workshop bij Hélène gevolgd.
Iedereen was dan ook erg benieuwd over de komende workshop.

De middag begon met een uitleg over waar klankschalen vandaan komen, hoe ze gemaakt worden en wat je er allemaal mee kan doen. Vooral het zelf ervaren van de klankschalen was belangrijk deze middag. Hélène liep de groep rond met diverse schalen waarna de deelnemers vertelden wat ze gevoeld hadden en of het een aangename ervaring was geweest of niet. Bij sommige werden ledematen warm, anderen kregen ‘kippenvel’ terwijl er ook mensen waren waarbij er niet zoveel gebeurde. Wat wel gauw duidelijk werd was dat iedereen zijn eigen beleving had.
Verder waren er veel ‘professionele’ vragen over het hoe en waarom van klankschalen. Die waren af en toe zelfs voor Hélène moeilijk te beantwoorden.

Zelf doen

In het tweede deel van de middag, na de thee, was het tijd om zelf te gaan oefenen met de meegebrachte klankschalen. Hélène legde uit hoe je klankschalen aan kan slaan en liet ook zien war er met water gebeurde als je dat in een schaal deed en dan de schaal aansloeg. Dat gaf mooie patronen en het ging zelfs spetteren. Iedereen kreeg een schaal waarna je iemand anders een klank cadeau kon geven! Dit was wel heel speciaal en werd als erg leuk ervaren.

Het was al weer veel te snel tijd om op te houden.
De reacties waren erg enthousiast. Het was eigenlijk toch weer heel anders dan gedacht.
Uiteindelijk besloot Hélène de dag met een klein klankconcert waarna iedereen met een ervaring rijker weer naar huis ging.
En er werd in de week erna nog lang over nagepraat.
De volgende keer maar een hele dag?