INZAKE Eindhovens Dagblad
van 13 september 2003

Meer rust en minder stress

inzake Hélène Selder tussen muziekinstrumenten die zij gebruikt bij haar therapieën.
Foto: Vincent Wilke

Iemand genezen kan ze niet. Om misverstanden te voorkomen, herhaalt ze dat meerdere malen. Wél kan ze ondersteuning bieden om balans in iemands leven te brengen. Uiteindelijk moet men dat zelf doen. Ik kan daarbij helpen.

Hélène Selder (52) uit Eindhoven begon onlangs een bureau voor stressvermindering en zelfontplooiing. Ze doopte het Kizuri. Dat is Ki-Swahili en betekent zoiets als 'het Mooie'. "Ik bedoel daarmee: haal het mooie in jezelf naar boven." Selder heeft vier jaar ontwikkelingswerk gedaan in Tanzania: nu is ze blokfluitiste en werkt ze als muziekdocente bij het Centrum voor de Kunsten. Naast muziek zijn voeding en gezondheid haar grote hobby's. "Door op een goede manier met voeding en gezondheid bezig te zijn, kun je een bewustwordingsproces op gang brengen waardoor het leven geestelijk, emotioneel en lichamelijk aangenamer wordt. Dat uitgangspunt heeft mij altijd gefascineerd. Met mijn bureau, combineer ik voeding en gezondheid met mijn vak: muziek.
Veel mensen kunnen niet ontspannen dat is inherent aan deze tijd." "Allemaal zijn we druk en meestal met verschillende dingen tegelijk. Pas op de plaats maken, dat wordt geregeld overgeslagen". "Ik ben daarvan teruggekomen. Sindsdien slaap ik beter en kan ik de tijd nemen om even rustig te zitten."
Volgens Selder hebben ook kinderen tegenwoordig moeite om zich te concentreren: "Rode ogen van de computer en de tv hebben ze, en ze zitten én op tennis én op hockeyles."
Selder zegt dat haar werkwijze uitkomst kan bieden voor mensen wier leven nadrukkelijk wordt beïnvloed door stress. Haar filosofie: bewust aandacht besteden aan je bezigheden. "Daarmee creëer je rustpunten, zodat er geen verkeerde stress op je pad komt."

Selders werkwijze bestaat uit drie onderdelen: muziek, meditatie en voeding. Met klankschalen, fluiten en het Indiase instrument Tanpura roept ze emoties op. "Door het intens beleven van klanken kom je dichter bij jezelf. Vooral boventonen werken ontspannend op lichaam en geest."
Bij de meditatie hanteert ze diverse vormen, zoals visualisatie ("Ik vertel een verhaal en laat mensen daarin meegaan"), het ontspannen van spiergroepen en ademhalingsmeditatie.
Daarnaast bekijkt Selder het dagelijkse voedingspatroon om vast te stellen wat ze eventueel kan veranderen.