Artikel uit Eindhovens Dagblad
van 16-09-2006

 

Een speciale dag voor speciale mensen Muziek laat gehandicapten opengaan 'als een bloem'

 

krant1

 

Drie activiteitenbegeleidsters van gehandicapteninstelling De Plaatse kregen afgelopen dinsdag de kans om hun cliënten, mensen met een verstandelijke en lichamelijke handicap van de Donksbergen, een dag extra te verwennen. Zij wonnen met hun idee - een muziekdag met klankschalen - een prijs van zorg­verzekeraar CZ van 800 euro.

- Door TINEKE JOHNSON ­ krant2

 De activiteitenruimte in Duizel stroomt langzaam vol met een tiental deelnemers, hun ouders en begeleiders. Op de tafel heeft Hélène Selder haar klankschalen en andere muziekinstrumenten klaargelegd. De gordijnen gaan dicht en de sfeerverlichting aan.
Iedere deelnemer krijgt een plekje. In de bedbox, het waterbed, de rolstoel of gewoon op de bank. De geluidjes die typerend zijn voor sommige deelnemers verstommen, als de eerste zachte klanken van de schalen de ruimte zoeken. Het wordt doodstil. Langzaam beweegt Selder zich door de ruimte. Iedere deelnemer geeft ze aandacht. De trillingen en geluiden die ze voorzichtig aanbiedt, missen hun uitwerking niet. Ogen die anders gesloten blijven, gaan open. Een meisje strekt haar arm aarzelend uit, haar verkrampte handje opent zich. Bij een ander breekt een glimlach door die zijn gezicht doet stralen.
Hun ouders en begeleiders kijken gefascineerd en soms ook geëmotioneerd toe. Een vader is onder de indruk van de reacties van zijn zoon. "Het is soms zo dubbel. Als hij lacht, dan zou ik willen dat hij zich later kon herinneren waarom, zodat hij weer kan lachen. Dat gebeurt niet. Het zijn alleen maar momentopnames voor een kind dat leeft van dag tot dag."
Ook Selder wordt geraakt door de reacties van de mensen. Het is de derde keer dat ze werkt met gehandicapte bewoners van de Plaatse. "Wat hier gebeurt, is zuiver. Deze mensen worstelen niet met vooroordelen en ook niet met de keuze om je wel of niet toe te laten. Het gebeurt gewoon. Dit is zo puur."

Lichaam

Juist voor deze groep gehandicapten is een extra verwendag heel belangrijk. Begeleidster Thea van Roosmalen: "Het zijn eigenlijk hele jonge kinderen, gevangen in het lichaam van een volwassene. Met kleine kinderen heb je puur lichamelijk contact. Een baby wordt geknuffeld en opgetild en voelt de warmte van je lichaam. Deze mensen worden getild met een tillift en hebben nooit lijf aan lijf contact. Door het stimuleren van de zintuigen die nog werken proberen wij ze de warmte te geven die ze zo hard nodig hebben."
Dat kan door het masseren van voeten, handen en gezicht, door zwemmen, gymmen, maar ook door het stimuleren van gevoel en gehoor. "Dat is de reden dat wij gekozen hebben voor een klankschalen sessie", vervolgt collega Loes van Ham.
"Een combinatie van klank, trilling en aandacht die binnendringt, waardoor deze mensen als een bloem opengaan. Deze groep die zo afhankelijk is, verdient meer aandacht. Ze zouden hiervoor niet afhankelijk moeten zijn van een geldprijs." De verwendag is een prijs die drie activiteitenbegeleidsters van gehandicapteninstelling De Plaatse (locatie de Donksbergen) wonnen bij de CZ/OZ zorggroep. De instelling mocht in totaal 800 euro besteden aan hun ingezonden idee voor een muziekdag met klankschalen en een draaiorgel.
Het initiatief werd door een jury gekozen uit 220 inzendingen. Bij de prijs hoorde ook een kersenboom. Die werd op 30 augustus geplant in de snoezeltuin van het activiteitencentrum.
De zorggroep looft de prijs jaarlijks uit voor het beste idee voor een verwendag voor cliënten uit de zorg. krant3 Foto's Vincent Wilke
Copyright © 2006 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden