Voorjaars detox

Het voorjaar is een uitermate geschikte tijd om ontzuren of te vasten.

Ikzelf doe het rigoureus met een afbouw programma van een week dan 3 dagen sapvasten en weer een week opbouwen. Voor ik aan dit hele programma begin ben ik al een maand bezig met het drinken van Moringa Oleifera thee en 7x7 kruidenthee. Ik neem 3 x per week een voetenbad afwisselend met epsomzout en Meine Base zout.
s'Morgens voor het tandenpoetsen kauw ik olie en borstel ik met een badborstel mijn hele huid voor  ik ga douchen.

Voor ik aan mijn budwigpapje begin drink ik eerst 2 glazen warm water met vers citroensap, dit om mijn lever een oppeppertje te geven. Soms drink ik ook nog het sap van een halve grapefruit wat ook heel goed voor de lever is. Alle vormen van suikers vermijd ik zoveel mogelijk.Koffie stel ik zo lang mogelijk uit en ik drink één kopje rond het middaguur, ik drink dan meteen 2 glazen water erbij.

Het is belangrijk om het zuur-en basen evenwicht te houden.
In je dagelijkse voedingspatroon kun je een onderscheid maken tussen zuurvormende en basenvormende voeding. Een voorbeeld is vlees wat zuurvormend is terwijl de meeste groenten basenvormend zijn. Zuurvormend heeft niks te maken met een zuur product want citroen, grape fruit en appelazijn zijn juist basenvormend. Er bestaan speciale basenvormende  theesoorten. 

Natuurlijk zijn er heel veel manieren om te ontzuren of te vasten.

Een eenvoudige manier is om na het avondeten alleen nog maar kruidenthee en water te drinken tot de volgende ochtend 8 uur. Voor ontbijt maak je een smootie of wat kwark met fruit. De lunch bestaat  uit verse groentesoep of  een salade met olijfolie en citroen. Als tussendoortje een stuk fruit en 's avonds een warme maaltijd die kan bestaan uit een stukje vlees, vis of vegetarisch met warme groente en rauwkost.  Verder uiteraard veel water en kruidenthee.

Je kunt ook 1 of 2 dagen per week een vastendag houden door op die dagen alleen maar fruit, warme groente en rauwkost te eten, aangevuld met water, kruidenthee en bouillon.

Warme groente, en warme dranken zijn belangrijk om je stofwisseling op gang te brengen.