Artikel uit Eindhovens Dagblad
van 19-05-2003

 

Workshop voor kinderen in Leende
Muziek maken zonder dwang tot presteren

leende

Muziekdocente Hélène Selder leert kinderen onder meer een soort blokfluit te bespelen. Foto: Jurriaan Balke

Door JANSKE MOLLEN

Maandag 19 mei, LEENDE - Geen zweverige toestanden afgelopen zaterdag bij het centrum De Blauwe Roos in Leende. Twaalf kinderen tussen de acht en elf jaar volgden er een workshop toneel, muziek en dans. Op speciaal ontworpen blokfluiten mooie muziek maken, chebba-talk (zelfbedachte brabbeltaal), emotie-toneel en buikdansen waren de ingrediënten van de workshop.

'De workshop is bedoeld om kinderen te leren muziekmaken en dansen zonder daarbij prestatiegericht te zijn', vertelt Hélène Selder, muziekdocente (onder andere op het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven). Ze leert de kinderen ritmisch klappen en een soort blokfluit te spelen. 'Die blokfluit heb ik samen met een blokfluitbouwer uitgevonden. Er zitten één, soms twee of zelfs drie gaten in. Dat maakt het makkelijker om er mooie tonen uit te krijgen. Op die manier kunnen alle kinderen muziekmaken, zonder dat er een dwang tot presteren achter zit.'

Supergeconcentreerd

Supergeconcentreerd kijken de zes meiden docente Selder aan, als zij uitlegt wat de bedoeling is. Er wordt een stukje voorgespeeld waarna de meiden dat nadoen. Eén van de meiden weet er zowaar een riedeltje uit te toveren dat mooi in het geheel past. Daarna moeten de meiden al fluitend door elkaar lopen, daarna nog een keer met achtergrondmuziek vanaf een cd.
Vanuit een ander zaaltje klinken harde kreten. Subira Selder, dochter van Hélène, oriëntaalse danseres en studente dramatherapie aan de Hogeschool Utrecht, laat de kinderen toneelspelen. Ze moeten proberen van 'kleine' emoties (heel beheerst en zacht) naar 'grote', heftige emoties te acteren. En dus zegt Sabira zachtjes maar overtuigd tegen van een de kinderen in de kring: 'Ga weg'. Het meisje geeft de emotie door aan de volgende in de kring met iets meer woede in haar stem.
Bo Krijnen uit Aarle-Rixtel vindt het allemaal keileuk. 'Mijn oma kreeg een foldertje binnen waar deze workshop in vermeld stond', vertelt ze. 'Ze vroeg of ik mee wilde doen en dat leek me wel leuk. We hebben vandaag een toneelstukje gemaakt, spiegelbeeld gedaan ik heb leren buikdansen en we hebben muziek gemaakt. Het buikdansen en het toneelstukje vind ik het leukste.' Aan het einde van de middag geven de nieuwe 'artiesten' een voorstelling voor hun ouders.

Copyright © 2003 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden